
Vi fremmer forandring gennem fællesskaber, kunst og kreativitet året rundt.

Kunstnerisk bæredygtighed handler for os om at skabe forandring og udvikling i kulturlivet, samtidig med at vi sikrer lige adgang til kunsten – både som oplevelse og som udøvelse.
Kunsten kan give os nye perspektiver og vise os sammenhænge og muligheder, som vi endnu ikke har set eller forstået. Den hjælper os med at sanse frem for blot at forstå, og derfor er kunsten et centralt element, når det handler om at skabe forandring.
Roskilde Festival Gruppen arbejder aktivt for at styrke kunstens position i samfundet. Vi støtter kunstneriske vækstlag og skaber rammerne for nye kunstneriske møder, formater og eksperimenter.
Vores kunstbegreb favner bredt og omfatter musik, performance, teater, dans, litteratur og arkitektur. Aktivisme er også en vigtig del af denne bundlinje, da den ofte går hånd i hånd med kunstens evne til at inspirere og forandre.
- STØTTE TIL VÆKSTLAG
Vi fremmer kunstnerisk iværksætteri og styrker nye generationer af kunstnere, der endnu ikke er etablerede eller har oplevet et gennembrud. - PROGRESSIV KUNST
Vi støtter nyskabende kunstoplevelser og tilbyder platforme, der fremmer kunstnerisk udvikling og eksperimenter. - KUNSTNERISKE FÆLLESSKABER
Vi skaber muligheder for børn og unge i kunstneriske fællesskaber og styrker kreative oplevelser, der samler mennesker. - DIVERSITET
Vi styrker repræsentation og mangfoldighed ved at støtte strukturel forandring og løbende vurdere balancen i køn, seksualitet, etnicitet og nye strømninger i vores programmer.
- TESTLABORATORIUM
Vi udnytter festivalens midlertidige rammer til at udvikle og afprøve nye løsninger som en del af et gigantisk testlaboratorium. Initiativer såsom Det Cirkulære Laboratorium, FLOKKR Lab og Food Lab har i 2024 engageret aktører og testet innovative løsninger. - VÆKSTLAG
I 2024 præsenterede Roskilde Festival Gruppen 247 vækstlagskunstnere. Heraf optrådte 134 på Roskilde Festivals scener og i oplevelsesrum, hvilket styrker næste generations kunstneriske udvikling. - DEBUTANTER
I 2024 introducerede vi 205 kunstnere, der optrådte for første gang på Roskilde Festival Gruppens begivenheder. På musikscenerne præsenterede vi 154 debutanter, mens Art & Activism-programmet introducerede 38 debutanter. Derudover debuterede 13 kunstnere på andre af vores platforme såsom GRASP. - DONATIONER
Vi donerede 5.155.000 kroner til 14 modtagere, der arbejder med kunstens rolle i samfundet, herunder projekter, der fremmer sammenhængen mellem kunst, kultur og børn og unges trivsel og mentale sundhed, blandt andre Center for Kunst og Mental Sundhed samt Salaam Film og Dialog.

I juli 2024 forvandlede den danske kunstner Ragnhild May Roskildes bymidte til en surrealistisk oplevelse med sin performance Fucked Up Instruments World Tour.
Borgere og forbipasserende blev en del af et fanoptog, hvor deltagere iført matchende merchandise fulgte efter en glamourøs band-bil gennem byens gader.
Bilen gjorde stop på Algade og Stændertorvet, hvor performere iført mystiske masker og med fabulerende blæseinstrumenter gav pop-up-koncerter – en humoristisk og legende fortolkning af kunst og fankultur.
Performancen var en videreudvikling af Fucked Up Instruments World Tour, der oprindeligt blev skabt til Roskilde Festival 2024. I samarbejde med Roskilde Festival og Roskilde Kommune blev oplevelsen flyttet fra festivalpladsen ud i byens rum for at nå et bredere publikum og skabe nye møder mellem kunst, byliv og fællesskab.
Udover Ragnhild May optrådte også Axel Berger, Hesselholdt & Mejlvang og Alberte Skronski i Roskildes centrum i løbet af sommeren. Deres deltagelse gav dem mulighed for at eksperimentere med nye kunstneriske formater og møde publikum i en ny kontekst.